Aglarond

De volgende ochtend na het ontbijt ontmoeten de avonturiers Azor Xamaroth. Hij heeft een paars met roze toga aan, een grote witte zonnehoed op en slippers of spider climbing aan, waar hij onderweg trots over vertelt.

Te paard gaan ze de Sunrise Mountains in richting Thazar Pass. Het is ongeveer 1,5 dag reizen naar de plek waar scouts voor Azor Xamaroth een interessante grotopening hebben ontdekt. Onderweg praat Azor honderduit. Hij vertelt over de Sunrise Mountains, de handel in Thay en over Pyarados (tharch). Zo vertelt hij dat tharchion Nymia Focar geen Red Wizard is, maar een fighter. Ook vertelt hij dat bovenaan de pas is afgesloten met een grote muur. Er is alleen doorgang via een fort: Thazar Keep.

Halverwege de eerste dag vraagt hij of de groep tenten heeft meegenomen. Dat is niet het geval. Ze overnachten die nacht in een nis in de bergwand.

De volgende middag verlaten ze de weg door Thazar Pass en gaan een zijdal in. De paarden laten ze op een verscholen plek in het dal achter. Hier vindt Catherina Oeljanova op een gegeven moment kobold sporen. Azor Xamaroth had al aangegeven dat er waarschijnlijk kobolden in de grot zitten die hij wil verkennen. Dit hadden ze scouts ontdekt.

Dan wijst Azor Xamaroth naar een grote scheur in de bergwand. Het is de grotopening. Catherina Oeljanova vindt hier veel meer sporen van kobolden. Ook zien ze een nette stapel boomstammen liggen, wat duidt op mijnbouw.

Als Catherina Oeljanova de grotopening verkent, wordt ze aangevallen door 3 kobolden vanaf een opening in een zijwand op 20ft hoogte. Ze wordt gemist. Daarna doden Catherina Oeljanova, Ubaryn Vedil en Vlad Nevitski snel de 3 kobolden, maar niet voordat ze alarm hebben geslagen.

De groep wil verder en Catherina Oeljanova zoekt naar vallen. Ze vindt niks, zet een stap en struikelt over een klein touwtje. Dit zorgt er voor dat de stevigheid in het plafond verdwijnt en de grotingang instort, bovenop Catherina Oeljanova. Met haar anklet of translocation komt ze onder de rotsblokken uit.

Ze besluiten via de opening waar de 3 kobolden zaten naar binnen te gaan. Ubaryn Vedil gooit zijn touw met haak en begint te klimmen. Als hij halverwege is, wordt de haak met een speertje losgewipt. Bij een tweede poging klimt Catherina Oeljanova naar boven. Dit lukt. Ze beukt een kobold aan de kant en staat in de gang. Ubaryn Vedil heeft hier 2 pogingen voor nodig. Als derde klimt Servel Domov naar boven. 

Azor Xamaroth roept dat hij de kobolden tot slaaf wil maken en de avonturiers krijgen enige gewetensnood. Ze besluiten de kobolden verder k-o te slaan. 

Verder de grot in wordt het snel donker. Servel Domov en Ubaryn Vedil gebruiken hun magische items om darkvision te krijgen. Catherina Oeljanova pakt een everburning torch en Azor Xamaroth gebruikt een wand of light.

Ze vechten met nog veel meer kobolden en ook dire weasels mengen zich in het gevecht. Deze zijn allemaal geen partij voor de groep. Azor Xamaroth laat zich ondertussen slecht leiden door de groep en begint nu ook te roepen dat hij van de dire weasels mounts wil maken.

Egon Xerinos cast major image en roept blue torch om in een keer een einde te maken aan het gevecht. Ze laat een grote kobold verschijnen, die zegt door de goden gestuurd te zijn uit een episch avontuur. Hij sommeert de kobolden om zich over te geven. Een aantal kobolden vraagt: "En de vrouwen en kinderen dan? En de mijn?" Waarop Egon Xerinos de grote kobold laat zeggen dat die zullen sterven als ze de wapens niet neerleggen en dat de mijn niet belangrijk is. Hierop geven de kobolden zich over. 

De dire weasels vechten wel door, maar worden door de groep gedood of k-o geslagen.

Azor Xamaroth wil de kobolden niet alleen laten. Ze zouden ontsnappen en hij is van plan ze allemaal tot slaaf te maken. De groep laat ze voor hen uit lopen en ze vervolgen hun weg door de grot. Er zijn meerdere kleine gangetjes, hoog en laag, die uitkomen op de gang waar ze door lopen. Als een ruimte verder zijn, zien ze een grote stroom kobold, voornamelijk vrouwen en kinderen, zich een kleine gang in persen om te vlucht. Azor Xamaroth sommeert ze om ze tegen te houden en de groep gaat voor het gangetje staan. Ook deze kobolden geven zich over; nog meer slaven voor Azor Xamaroth.

Verder voorbij het kleine gangetje bevindt zich nog een grote ruimte, met meerdere stalagnieten en puinwaaiers. Dit is het verblijf van de koboldenkolonie. De gevangen kobolden trekken zich hier terug. Egon Xerinos vraagt naar de leider, maar die zit nog ergens anders, een volgende gang in. Ze willen er heen, maar Azor Xamaroth wil de kobold niet zo achterlaten. Heeft de groep geen touw? Kunnen ze de ruimte niet afsluiten? Tot slot vraagt hij ze om de kobolden maar knock-out te slaan. Egon Xerinos slaat demonstratief een paar kobolden k-o, waarna de paniek uitbreekt. Azor Xamaroth ziet in dat dit niet het gewenste effect heeft. Het duurt even voordat het weer rustig is in de grot. Dan nemen ze de 75 gevangen kobold mee de volgende gang in. Egon Xerinos, Ubaryn Vedil en Catherina Oeljanova voorop, dan de kobolden en Servel Domov, Vlad Nevitski en Azor Xamaroth achteraan.

Voor dat ze de gang in lopen vraagt Egon Xerinos de voorste kobolden of er ook vallen zijn. Die is er, een klein stukje vooruit. Het gaat om een val met speren die afgaat d.m.v. een drukplaat. Om het te ontmantelen stapt Ubaryn Vedil er op. Hij wordt geschampt door een paar speren en krijgt wat verwondingen.

De gang eindigt bij een plateau aan de rand van een kloof. Hier staan meer kobolden, die zich direct overgeven. Vanaf het plateau loopt een stenen brug naar de andere kant van de kloof, ook hier staan kobolden die hun wapens laten zakken. De groep steekt in kolonne de brug over, de kobolden die zich net hebben overgegeven voorop. Als Ubaryn Vedil, Catherina Oeljanova en Egon Xerinos bijna aan de overzijde zijn komen er van rechts uit de kloof 2 lichtbollen aangesneld: fireballs, die exploderen op de brug. Dit doodt een deel van de kobolden en de rest vlucht terug de grot in.

De voorste kobolden pakken in doodsangst hun wapens weer op en vechten tegen de groep. Links vanuit de kloof wordt 2x telekinesis gecast, waarmee Egon Xerinos van de brug wordt geduwd. Azor Xamaroth sommeert één van de achterste avonturiers de kobolden te bewaken en de ander met hem mee te gaan. Vlad Nevitski loopt de gang in richting het gevecht, Servel Domov moet blijven. Azor Xamaroth cast uit het niets nog wel een spell op Servel Domov, die weerstaat dit. Waarna Azor boos roept dat het enlarge person was en weg beent achter Vlad Nevitski aan.

Terwijl Ubaryn Vedil en Catherina Oeljanova aan de overzijde van de kloof met de kobolden in gevecht zijn, redt Egon Xerinos zich uit de val door d.m.v. swift etherealness naar de Ethereal Plane te gaan. Hier zweeft ze naar een veilig punt langs de wand van de kloof. Ze cast spider climb en ziet onder de brug 2 kobolden met kenmerken van draken hangen.

Na het casten van greater invisibility en dancing lights klimt Egon Xerinos behoedzaam omhoog. De 2 kobolden raken gealarmeerd door het licht, drinken een potion en verdwijnen. Egon Xerinos cast see invisibility en klimt naar boven, naast de brug. Ze ziet dat de 2 onzichtbaar naast haar staan. 

Ondertussen zijn Vlad Nevitski en Azor Xamaroth op/bij de brug aangekomen, is er op beide telekinesis gecast en hangen ze nu boven de kloof. Vlad Nevitski begint met het summonen van een giant owl, terwijl Azor Xamaroth om hulp roept. Voor Servel Domov het teken om zijn post te verlaten en zich in de strijd te mengen. Hij snelt naar de brug, ziet dat zowel Azor Xamaroth als Vlad Nevitski buiten bereik zweven en gaat in één ruk door naar de overkant. Onderweg proberen de onzichtbare kobolden met kenmerken van een draak hem nog aan te vallen, waarbij ze zichtbaar worden. Ze missen.

Ubaryn Vedil, die net potions van fly en invisibility had gedronken, besluit op zijn beurt de brug over te steken en 1 van de 2 kobold aan te vallen. Hij mist ook. Hierop worden Azor Xamaroth en Vlad Nevitski losgelaten. Ze vallen. Een fireball vliegt op Ubaryn Vedil, Egon Xerinos en de 2 kobolden, die hier immuun voor zijn en daarna wordt er ook op Ubaryn Vedil telekinesis gecast. Hij wordt boven de afgrond geleid. Egon Xerinos cast mass whelm op de 2 kobolden. Ze gaan knock-out.

De giant owl van Vlad Nevitski grijpt hem in de lucht, maar wordt daarna door een fireball gedood. Vlad valt weer en start met het summonen van nog een giant owl. Hij ziet dat Azor Xamaroth vlak bij de grond feather fall cast en zodoende zijn val overleeft.

Aan de overzijde van de brug zijn Catherina Oeljanova en Servel Domov kobolden knock-out aan het slaan, wanneer ze iets horen aankomen van verder uit de gang. Het zijn twee draakachtige wezens, zonder vleugels, zo groot als paarden. De kobolden gaan voor ze aan de kant. De wezens worden gevolgd door een kobold barbarian met kenmerken van een draak en door een onzichtbare kobold cleric met rode schubben. Alleen Egon Xerinos kan dit zien. De barbarian roept: "Wie durft de mijnen van Xirid, zoon van Charirdarastrix te betreden? Jullie zullen sterven."

Servel Domov wordt in eerste instantie een paar keer gemist, maar krijgt daarna rake klappen van de draakachtige wezens en de barbarian. Hij gaat knock-out. Catherina Oeljanova weet hem bij te brengen. Ubaryn Vedil, die is losgelaten, mengt zich ook in de strijd. Ondertussen probeert de cleric een aantal keer flame strike te casten, maar weet Egon Xerinos dit te voorkomen met hesitate. Het aantal gewone kobolden dunt uit, door friend to foe, confusion, slow en mass whelm van Egon Xerinos, maar ook door klappen van de ragende draakachtige wezens. Langzaam wordt de groep achteruit gedreven weer de brug op, maar ze doden wel één van de draakachtige wezens.

Azor Xamaroth en Vlad Nevitski krijgen meerdere fireballs op zich. De mass resist energy van Vlad redt ze en verlengt ook het leven van de giant owl. Azor Xamaroth verstopt zich, terwijl Vlad Nevitski met de giant owl de kloof door scheert om de casters te vinden. Onder in de kloof ter hoogte van de casters aangekomen beseft hij dat hij schietschijf is geweest en weinig kans op succes heeft. Hij cast stone shape, waarmee hij een schuilplaats creeert, cured zich een beetje bij en summoned een unicorn om op terug te galloperen richting de brug (althans eronder). Ondertussen realiseert Egon Xerinos zich dat de fireball die van rechts leken te komen d.m.v. metamagic een vals punt van origine hebben gekregen en feitelijk ergens anders vandaan kwamen.

Egon Xerinos cast silence tussen de kobolden. Dit zorgt er voor dat de cleric het draakachtige wezen niet goed kan curen. Wel kan hij nu eindelijk flame strike casten, al doet dat niet gek veel schade. Wanneer Catherina Oeljanova, Servel Domov en Ubaryn Vedil het draakachtige beest doden, veranderd het voorste deel van de brug in zachte klei. De brug zakt langzaam de kloof in. Snel cast Tamra Ivanova moon path waarmee een nieuwe brug over de oude wordt gecreeerd. De cleric dicht vervolgens met stone shape de opening in de rotswand, maar Tamra Ivanova opent deze direct weer met dezelfde spreuk. Catherina Oeljanova, Ubaryn Vedil en Servel Domov gaan naar binnen en vallen Xirid aan. Ze komen er achter dat de cleric shield other op hem gecast, omdat hij gewond raakt, wanneer een van hen Xirid verwondt. Ze verleggen hun focus en vallen de cleric. Die weet zijn dood nog wat te rekken, door zich te curen. Maar het is uiteindelijk onvermijdelijk. Ook Xirid wordt gedood. 

Ondertussen is Ubaryn Vedil verder de gang in getrokken. Hij passeert een schacht naar beneden (met lift) en een ingerichte ruime grotkamer. Hier is ook een shrine. Verder op komt hij bij een plateau langs de kloof. Van hier uit is goed zicht op de brug. Er hangt ook een onzichtbare kobold langs de rotswand. Ubaryn Vedil heeft see invisibility en fly en sluipt achter hem en sneakt. De kobold leeft nog. Vanuit de kloof, aan de andere kant van hetplateautje komt een tweede kobold. Deze cast dispel magic. fly verdwijnt o.a. en Ubaryn Vedil zakt naar beneden. De eerste kobold cast hier evards black tentacles en Ubaryn Vedil wordt gegrappled. Hij weet los te komen en met een potion of levitate gaat hij weer omhoog. Nogmaals wordt er dispel magic gecast en hij belandt weer in de tentakels. Ook volgt nog een magic missile waardoor het penibel wordt voor Ubaryn Vedil.

De andere zijn inmiddels ook de gang door. Inclusief Vlad Nevitski die eindelijk bij de brug aangekomen was. Ze zien hun weg geblokkeerd door zwarte tentakels. Toch weten ze de ene kobold te doden, waarna Ubaryn Vedil met zijn anklet of translocation zichzelf in veiligheid brengt. De andere kobold cast invisibility. Hij probeert te ontsnappen. Tamra Ivanova en Servel Domov, die freedom of movement heeft gekregen, gaan er achteraan en doden de laatste kobold.

Ze verzamelen de loot en dan komt Azor Xamaroth ook weer te voorschijn. Er ontstaat wat discussie over de verdeling van de schatten. De rest van de grot verkend. De schacht leidt naar een mijn, waar nog wat kobolden zijn die zich overgeven. Ook vinden ze hier goudklompjes. De kleine gangetjes worden verkend. Een stelsel leidt naar de eieren van de kobolden. Ubaryn Vedil en Servel Domov verkennen dit, soms kruipend. Ze slaan nog wat kobolden k-o en triggeren een val, maar besluiten de eieren te laten liggen. Tegenover Azor Xamaroth bluffen ze dat er niks was.

Dan ontstaat er discussie over wat te doen met de kobolden. Egon Xerinos weet Azor Xamaroth de kobolden achter te laten, zodat ze later voor hem in de mijn kunnen werken. Ze besluiten zo snel mogelijk terug naar Pyarados (stad) te gaan.

Als ze de grot uitlopen dan zien ze dat de schemering vroeg zijn intrede heeft gedaan. Ze lopen richting de paarden en zien dat deze zijn verdwenen. Wel zien ze grote figuren zich achter de naaldbomen schuil houden. Servel Domov sluipt die kant op. Hij ziet 2 stone giants, een minotaur een wezen dat lijkt op een vuurrode trol. Zouden dit de ontsnapte gladiatoren zijn (Grogan Dal, Sledge en Grinder, Undaris Quicksand en Tzar the Undying)? Ook ziet hij de paarden. 2 zijn er gedood.

Hij gaat terug, maar is vergeten te monsteren, hoe sterk de tegenstand is. Opnieuw sluipt Servel Domov richting de figuren. Ditmaal ziet hij halverwege een thri-kreen, die niet heel stil is, maar wel vaardig in het verstoppen. Servel Domov wil achter hem aan, maar raakt hem kwijt. De twee lopen rondjes om elkaar zonder elkaar te zien.

Teruggekomen discussieren de groep over het vervolg. De anderen zijn zeer waarschijnlijk de gladiatoren. Azor Xamaroth wordt zeer enthousiast om hen terug te brengen naar Pyarados (stad), maar Egon Xerinos weet hem er van te overtuigen dat dit een te gevaarlijke taak is voor de groep. Bovendien lijken de gladiatoren ook niet geneigd om de groep te benaderen, dus misschien kunnen ze een aanvaring voorkomen, door te praten of er gewoon om heen te lopen.

Ze besluiten zich terug te trekken in de grot. Vlad Nevitski sluit deze grootendeels af met stone shape. De gladiatoren laten zich niet zien, wel horen ze zo nu en dan kobolden de grot uit sluipen.

Comments

ArjanBeelen

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.